Za nami trzecia edycja „Pejzaży Qlinarnych Polanicy”. Podczas weekendu Park Zdrojowy stał się miejscem prawdziwej uczty dla oczu i podniebienia. Począwszy od stoisk ze zdrową żywnością, chlebami, dżemami i mnóstwem innych lokalnych produktów, skończywszy na wyśmienitych daniach serwowanych przez polanickich restauratorów. Nie tylko można było skosztować rozmaitych specjałów, ale także obejrzeć popisowe live coockingi w wykonaniu: Pauliny Foremny – MasterChefa Juniorów, Michała Fabiszewskiego – MasterChefa , Patryka Burnickiego – szefa kuchni restauracji Magdy Gessler u Fukiera. Niezwykle ciekawe okazały się również pokazy parzenia herbaty i kawy przez Czajownię i Etno Cafe.
Burmistrz Polanicy-Zdroju stanął w kulinarne szranki z Burmistrzem Kartuz (miasta partnerskiego). Okazało się, że włodarze nie tylko świetnie zarządzają swoimi miastami, ale i w kuchni odnajdują się bardzo dobrze.
O tytuł „Najlepszej Polanickiej Restauracji 2020 roku” zacięcie, acz w przyjaznej atmosferze walczyły: La Nonna, Nowy Zdrój, Medical Sensus, Polanica-Resort & SPA oraz Bukowy Park. Laur zwycięzcy otrzymała Restauracja Bukowa, na której straży stoi genialny szef kuchni Krzysztof Mielcarek. Prestiżowa nagroda w formie statuetki została zaprojektowana i wykonana przez kłodzkich artystów Brygidę i Tomasza Bijatów.
Całość okraszały sceniczne koncerty: zespoły ludowe, Super Trio (ekipa wybitnych muzyków z zespołu Dżem, Turbo, Laboratorium, ex. Budki Suflera i Morrison Tres) oraz Moises Bethencourt i Bartłomiej Hudziec, którzy jak zwykle z humorem i lekkością porwali wszystkich latynoamerykańskimi rytmami.
Trafnym i dowcipnym słowem imprezę wzbogacili dziennikarze Radia Wrocław: Michał Hamburger i Anita Janczak.
Ktoś kiedyś powiedział, że: „Nie ma bardziej szczerej miłości niż miłość do jedzenia”.
I my się z tym zgadzamy, już tęskniąc za kolejną edycją “Pejzaży Qlinarnych Polanicy”.